• Λεωφόρος Θηβών 226 182 33 -Άγ. Ιωάννης Ρέντη

FAQ

Πολύς κόσμος θέλει να γνωρίζει ποιο είναι το ιδανικό βάρος, γιατί η υπέρμετρη αύξηση των κιλών σχετίζεται με τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης (υπεύθυνη για πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου), με ιην πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη κ.α. Ο όρος «ιδανικό βάρος» θεωρείται τόσο αόριστος όσο και εύθραυστος. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οριοθέτησης ίου σωματικού βάρους ανά ηλικία, φύλο, εθνότητα και μέγεθος σκελετού, αλλά οι αποκλίσεις που παρουσιάζουν μάλλον προβληματίζουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει σημασία το βάρος αυτό καθαυτό, αλλά η σύσταση του βάρους αυτού. Κάποιος δηλαδή μπορεί να έχει ύψος 176 εκ., και να έχει βάρος 82 μυϊκά κιλά, ενώ ο φίλος του να έχει το ίδιο ύψος αλλά να είναι 76 κιλά με αυξημένο λιπώδη ιστό, συγκεντρωμένο κυρίως στην κοιλιακή περίμετρο. Ποιος είναι ο πιο υγιής; Σαφώς αυτό που έχει περισσότερο μυϊκό ιστό και μικρότερη περίμετρο μέσης γιατί είναι εν μέρει προστατευμένος και από την πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου και γενικότερα νοσημάτων φθοράς. Συνεπώς, πρέπον είναι αρχικά να υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (διεθνώς: Body Mass Index) ο οποίος παρουσιάζει τη συσχέτιση του βάρους σε σχέση με το ύψος και υπολογίζεται από τον τύπο: ΔΜΣ = βάρος/ ύψος

2. Ο δείκτης αυτός έχει το μειονέκτημα ότι υπερεκτιμά άτομα που γυμνάζονται συστηματικά και παρουσιάζουν αυξημένο μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να τα κατατάσσει ως υπέρβαρα έστω και αν έχουν χαμηλά ποσοστά λιπώδους ιστού. Συνεπώς, για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την ποιότητα της σωματικής μας σύστασης θα πρέπει να καταφεύγουμε στη διαδικασία της λιπομέτρησης η οποία μας προσδιορίζει τα ποσοστά της άλιπης μάζας καθώς και του λιπώδους ιστού.

Βασικά η καταπολέμηση του τοπικού πάχους αποτελεί μύθο που πολλοί κατά καιρούς προσπάθησαν και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν παραπλανώντας το κοινό και αποκρύπτοντας την αλήθεια. Καταρχάς για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά θα πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος.

1. Μέσω της κατάλληλης διατροφής. Και λέγοντας κατάλληλη διατροφή εννοούμε την κλασική Μεσογειακή Διατροφή την οποία εξυμνά ολόκληρη η ιατρική κοινότητα ανά την υφήλιο. Και τι προσπαθούμε μέσω της υγιεινής διατροφής; Να τρώμε σωστά ώστε να μη συσσωρεύουμε υπερβολική ποσότητα λίπους.
2. Μέσω της αερόβιας άσκησης (διάδρομο, ποδήλατο, stepper, ομαδικά προγράμματα αεροβικής, κολύμβηση, πεζοπορία στο βουνό και πλήθος άλλα). Και τι προσπαθούμε να πετύχουμε μέσω της αερόβιας άσκησης; Να μειώσουμε το υπερβολικό σωματικό λίπος.
3. Μέσω της άσκησης με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα κ.α) προσπαθούμε να τονώσουμε το μυϊκό μας ιστό και ν” αυξήσουμε το μεταβολισμό ηρεμίας ώστε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Αυτοί είναι οι βασικότεροι τρόποι μέσω των οποίων οδηγούμαστε σε ένα αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και συνεπώς στη μείωση της εκατοστιαίας συγκέντρωσης λίπους. Μέσω όλης αυτής της διαδικασίας καίμε λίπος αλλά από όλο το σώμα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής αποβολής του από συγκεκριμένα σημεία. Συνεπώς είναι ανώφελο να κάνουμε χιλιάδες κοιλιακούς για μείωση του κοιλιακού λίπους ή εκατοντάδες επαναλήψεις εκτάσεως γλουτών για να εξαφανισθούν τα «ψωμάκια». Η αλήθεια είναι ότι για να διαμορφώσουμε ένα ωραίο και υγιές σώμα χρειάζεται κόπο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την άσκηση ως το μέσο για να έχουμε πάντα υγεία και καλή ποιότητα ζωής.

Σωστό και πρέπον είναι κάθε άτομο που επιθυμεί να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα άσκησης να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσει καταρχάς σε τι κατάσταση βρίσκεται το καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό του σύστημα.
Καλό θα ήταν δηλαδή να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις γενικού και βιοχημικού ελέγχου για να ελέγξουμε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη, της ολική χοληστερόλης, της καλής (HDL-C) και κακής λιποπρωτεΐνης (LDL-C), τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τη γλυκόζη νηστείας, τις τρανσαμινάσες (μήπως εξαιτίας της υπερβολικής συσσώρευσης λιπώδους ιστού παρουσιάζεται και λιπώδη διήθηση του ήπατος) κ.α, καθώς και μια καμπύλη σακχάρου για έλεγχο πιθανής αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αυτές τις εξετάσεις καλό θα ήταν να τις έκαναν περιστασιακά όλα τα άτομα για έλεγχο της υγείας τους, αλλά απαραίτητα θα πρέπει να τις κάνουν όσοι παρουσιάζουν υπερβολικό σωματικό βάρος. Μετά από τη λήψη των αποτελεσμάτων θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ενδοκρινολόγο, για μια ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων μας και τον καρδιολόγο για μια λεπτομερέστερη εξέταση. Από εκεί και πέρα, αφού μας πουν ότι όλα είναι φυσιολογικά και μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει ν” αναζητήσουμε το κατάλληλο γυμναστήριο με το καλύτερο επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό για να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει προς την επίτευξη των στόχων μας.
Αυτή είναι η σωστή σειρά που θα πρέπει ν” ακολουθεί κάθε άτομο που επιθυμεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής προκειμένου να αθλείται με ασφάλεια και αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη.

Όχι, αυτό δεν αληθεύει και δεν υπάρχει και έγκριτη βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει κάτι τέιοιο. Αντίθετα μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή και σε πρόγραμμα με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα κ.α) επιφέρει πρόσθετα οφέλη στην αποδόμηση του λίπους.

Τα βάρη έχουν την ιδιότητα να τονώνουν το μυϊκό μας σύστημα και κατά συνέπεια να αυξάνουν το μεταβολισμό μας, ακόμα και τον μεταβολισμό ηρεμίας. Αυτό όμως πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εκτελώντας τις ίδιες δραστηριότητες που συνηθίζαμε να κάνουμε και παλαιότερα καίμε περισσότερες θερμίδες. Άρα μειώνουμε το σωματικό μας λίπος. Η παρανόηση που έχει γίνει με την άσκηση με βάρη προέρχεται από το γεγονός ότι κάνοντας βάρη μειώνεται πολύ λιγότερο ή μερικές φορές ελάχιστα το σωματικό μας βάρος, παρόλο που χάνουμε σε πόντους (π.χ., περίμετρο μέσης, ισχίων, κ.α).

Αυτό συμβαίνει επειδή ο λιπώδης ιστός ζυγίζει λιγότερο αλλά έχει μεγαλύτερο όγκο, ενώ αντιθέτως ο μυϊκός ιστός ζυγίζει περισσότερο αλλά καταλαμβάνει μικρότερο όγκο. Συνεπώς, δε θα πρέπει να κοιτάμε τη ζυγαριά για να βλέπουμε το πόσο λίπος χάσαμε, αλλά να κάνουμε λιπομέτρηση ή έναν απλό έλεγχο των περιμέτρων μας. Πολλές φορές μάλιστα γυμναζόμενοι λένε, πως παρόλο που δεν έχουν μειώσει το σωματικό τους βάρος, εντούτοις τα ρούχα τους είναι πολύ πιο άνετα. Αυτό ακριβώς σημαίνει πως έχουν μειώσει το σωματικό τους λίπος και έχουν τονώσει το μυϊκό ιστό, πράγμα που συμβάλλει δραστικά στη διαμόρφωση ενός γραμμωμένου σώματος, στη μείωση της κυτταρίτιδας, ή της υπερβολικής κοιλίτσας.
Μεγάλη σημασία βέβαια έχει το πρόγραμμα με τις αντιστάσεις (βαράκια, λάστιχα κ.α) να είναι σωστά δομημένο και εξατο μικευμένο για το άτομο στο οποίο απευθύνεται.

Αναφορικά με την αερόβια άσκηση
Καταρχάς πρέπει να ελέγξετε την ένταση της άσκησης. Δεν έχει σημασία μόνο η διάρκεια αλλά και η ένταση. Λαχανιάζετε ελαφρώς κατά τη διάρκεια που κάνετε διάδρομο; Νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά πιο έντονα απ” ότι συνήθως; Δεν έχει αξία να κάνετε 1 ολόκληρη ώρα και απλά να περπατάτε χωρίς να δυσκολεύεστε καθόλου, αλλά προτιμότερο θα ήταν να κάνατε 30 λεπτά νιώθοντας ελαφρά κόπωση. Το σώμα σας θα «ξυπνήσει» όταν και εσείς του δίνετε νέα ερεθίσματα διαφορετικά από αυτά που έχει συνηθίσει. Αν όμως του δίνετε για μήνες το ίδιο ερέθισμα (π.χ περπάτημα στο διάδρομο με ταχύτητα 5,5 km/h), τότε επειδή έχει συνηθίσει σ” αυτό το είδος και έντασης άσκηση δεν επέρχεται καμιά καινούργια προσαρμογή. Υπάρχουν οι ζώνες καύσης λίπους οι οποίες αντιστοιχούν στο 60-70% περίπου της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (αυτό ισχύει για υγιή άτομα). Δε θέλω να σας μπερδέψω με πολύπλοκες εξισώσεις. Γι” αυτό θα σας πω το χρυσό κανόνα. Να κάνετε διάδρομο πάνω από 30 λεπτά με τέτοια ένταση ώστε να λαχανιάζετε ελαφρώς αλλά να μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον. Αν η ένταση είναι τόσο υψηλή που δεν έχετε δύναμη ούτε να μιλήσετε, αυτό σημαίνει πως γυμνάζετε πολύ καλά το καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά καταναλώνετε κυρίως υδατάνθρακες (πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το επιδιωκόμενο). Αν πάλι βαδίζετε πολύ αργά, τότε δεν επέρχονται σημαντικές προσαρμογές. Αν δε θέλετε ή δε μπορείτε να τρέξετε ώστε να φτάσετε στη επιδιωκόμενη ένταση, τότε μπορείτε να περπατάτε στο διάδρομο βάζοντας και μια μικρή ανηφόρα (π.χ. 2-4%).

Αναφορικά με τα βάρη
Κάνετε πρόγραμμα με βάρη; Αν όχι θα πρέπει να ξεκινήσετε. Πολλές γυναίκες φοβούνται πως κάνοντας βάρη θα φουσκώσουν, και το σώμα τους θα αποκτήσει ανδροειδή μορφή. Αυτό δεν αληθεύει λόγω του ορμονικού περιβάλλοντος των γυναικών, ιδιαίτερα μάλιστα αν ακολουθείται και το κατάλληλα δομημένο, εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάρη. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένα πρήξιμο, το οποίο όμως δεν οφείλεται σε μυϊκή υπερτροφία αλλά στην υπεραιμία (συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αίματος) στους λειτουργούντες μυς. Επίσης, μερικές μέρες μετά την προπόνηση, μπορεί να νιώθουμε ένα πρήξιμο – ιδιαίτερα αν έχουμε καταναλώσει υδατάνθρακες – το οποίο όμως οφείλεται σε κατακράτηση υγρών (1 γραμμάριο υδατάνθρακα κατακρατά περίπου 2,7 γραμμάρια νερού). Και αυτή όμως είναι μια φυσιολογική διεργασία του ανθρώπινου οργανισμού, που είναι παροδική και δε θα πρέπει να λογίζεται ως μυϊκή υπερτροφία. Συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθούμε και κατάλληλο πρόγραμμα με βάρη, γιατί τονώνεται το μυϊκό σύστημα (προσοχή απλώς τονώνεται, ξυπνά δηλαδή), με συνέπεια ν” αυξάνεται ο μεταβολισμός και να καίμε ευκολότερα λίπος.

Αναφορικά με τη διατροφή
Καταρχάς θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει σωστή διατροφή. Ολόκληρη η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως υποστηρίζει πως η καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή είναι π κλασσική Μεσογειακή. Η διατροφή δηλαδή που χαρακτηρίζεται από πολλά και μικρά γεύματα, που περιλαμβάνει και υδατάνθρακες και λίπη και πρωτεΐνες στη σωστή αναλογία (Υδατάνθρακες – 50%, Λίπη -30% – από τα οποία μόνο το 7-10% να είναι κορεσμένα – Πρωτεΐνες – 20%), πολλά φρούτα, λαχανικά. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον διατροφολόγο ο οποίος θα σας παρέπεμπε να κάνετε εξετάσεις γενικού και βιοχημικού ελέγχου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα θα σας υποδείκνυε και το καταλληλότερο διατροφικό πλάνο.
Ακολουθώντας, όλα αυτά – με την προϋπόθεση ότι αναφερόμαστε σε ένα υγιές άτομο – θα έχετε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές δίαιτες. Μία είναι π σωστότερη διατροφή, αυτή που αποσκοπεί στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου και αυτή είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο τα καρδιαγγειακά συμβάματα, τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και πλήθος νοσηρών καταστάσεων. Όλος ο ιατρικός κόσμος παγκοσμίως, τονίζει ότι η Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα προσφέρει τα μέγιστα οφέλη προάγοντας και την ποιότητα της ζωής και το προσδόκιμο του βίου. Μάλιστα από τότε που και οι ίδιοι οι’Ελλπνες περιθωριοποίησαν τη Μεσογειακή Διατροφή και υιοθέτησαν τα δυτικά πρότυπα διατροφής παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Παράλληλα όμως με τη Μεσογειακή Διατροφή, θα πρέπει να ακολουθείται και ένα πρόγραμμα άσκησης τόσο αερόβιο (διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, κολύμβηση, πεζοπορία, ομαδικά προγράμματα σάλας κ.α), όσο και με βάρη. Και αυτό γιατί αν ακολουθείτε μόνο πρόγραμμα διατροφής στην αρχή θα χάνετε αρκετά κιλά τα οποία θα είναι και λιπώδης και μυϊκός ιστός, μετά όμως θα φτάσετε σε ένα «πλατώ» (σταθεροποίηση) που δε θα χάνετε κιλά, έστω και αν κάνετε υπερβολική δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία αμυντικούς μηχανισμούς (μείωση μεταβολισμού ηρεμίας) προκειμένου ν” ανακόψει την υπερβολική απώλεια θερμίδων. Αν όμως ακολουθείτε και πρόγραμμα άσκησης μαζί με το πρόγραμμα διατροφής τότε δε θα χάνετε σε μυϊκό ιστό, παρά μόνο σε λιπώδη μάζα, δε θα μειωθεί ο μεταβολισμός ηρεμίας, θα χάσετε τα περιττά κιλά που επιθυμείτε και πάνω απ” όλα θα είσαστε υγιής.

Τα συμπληρώματα διατροφής, από τον ορισμό τους και μόνο, καθίσταται φανερό ότι πρέπει να λαμβάνονται αν, και μόνο αν, παρόλη την προσεγμένη διατροφή που μπορεί να έχει κάποιο άτομο, παρουσιάζει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί αν κάποιος φροντίζει να τρέφεται σωστά και παρατηρείται συνήθως σε ιδιάζουσες καταστάσεις (π.χ. στη σιδηροπενική αναιμία κυρίως σε γυναίκες, η οποία επιτείνεται εξαιτίας της εμμηνορρυσίας, σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και π ελκώδης κολίτιδα, σε καταστάσεις υποσιτισμού κ.α.) που παρά την προσεγμένη διατροφή, το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να μας καθοδηγήσει, μιας και οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των σκευασμάτων αυτών, αν είναι κλινικά ελεγμένα και αν επιφέρουν κάποιες παρενέργειες τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ναι λοιπόν στα συμπληρώματα διατροφής, αν όντως διαπιστωθεί μέσω των κατάλληλων εξετάσεων ότι παρουσιάζεται κάποια έλλειψη, π οποία δε δύναται να καλυφθεί μέσω της Μεσογειακής διατροφής. Αξίζει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φύση και ότι η ψυχοσωματική εξάρτηση από διάφορες ουσίες δε συνεισφέρει στην προάσπιση της υγείας μας.

Αν κοιτάξουμε την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής μπορούμε να δούμε πως η ζωική πρωτεΐνη έχει μια περίοπτη θέση. Από το γεγονός αυτό μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα της, μιας και συνεισφέρει σημαντικά στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας μας. Η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης χαρακτηρίζεται από υψηλή βιολογική αξία, παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (π.χ. ω-3 λιπαρά μέσω των ψαριών, οργανικό σίδηρο μέσω του κόκκινου κυρίως κρέατος, ιδανικές αναλογίες βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων) που ο οργανισμός μας τα χρειάζεται για να διατηρείται υγιής.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να γίνεται είναι π υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών μιας και οποιαδήποτε υπερβολή διαταράσσει τις ισορροπίες επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας (αύξηση χοληστερίνης, ουρικού οξέος, και λιπώδους ιστού, ιδιαίτερη καταπόνηση νεφρών και ήπατος κ.α.).

Αν νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να βρούμε το σκεύασμα που θα μας έδινε ζωντάνια, γιατί έτσι θα θεραπεύαμε το σύμπτωμα αλλά όχι και την αιτία του προβλήματος. Με το ν” αποκτάμε παροδικά περισσότερη ζωντάνια και δύναμη δε σημαίνει πως είμαστε και υγιείς ή πως βρισκόμαστε σε μια άψογη φυσική κατάσταση. Συνεπώς, θα πρέπει ν” ανατρέξουμε να βρούμε την αιτία του κακού. Άραγε τρεφόμαστε καλά; Κοιμόμαστε αρκετά; Κοιμόμαστε ποιοτικά; Πολύ ενώ κοιμούνται αρκετές ώρες, ξυπνούν και είναι κουρασμένοι καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως υπερέβαλαν στην ένταση και στη διάρκεια της προπόνησης τους; Μήπως πάσχουν από το «σύνδρομο άπνοιας» χωρίς να το γνωρίζουν; Μήπως είναι ψυχολογικά καταβεβλημένοι; Μήπως παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές;
Αυτά είναι μερικά απ” όσα θα πρέπει να διερευνηθούν, προτού οδηγηθούν στην λήψη ενός «μαγικού φίλτρου» που θα καλύψει το πρόβλημα χωρίς όμως να το επιλύσει. Συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις, αρχικά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να αυξήσουμε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου μας, να απομακρυνθούμε, αν είναι εφικτό, από στρεσσογόνες καταστάσεις και αν δούμε ότι και πάλι νιώθουμε καταβεβλημένοι, τότε να επισκεφτούμε το γιατρό μας για έναν έλεγχο που θ” αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

Και βέβαια θα ωφεληθείτε. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με τη λήψη σκευασμάτων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, πιθανόν και με κάποια επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή που ο γιατρό σας είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει αν πρέπει να σας δώσει, μπορείτε να δείτε πολύ καλά αποτελέσματα. Το ερώτημα που γεννιέται είναι τι είδους άσκηση θα πρέπει να ακολουθείτε.
Η καλύτερη μορφή άσκησης είναι αυτή με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα κ.α) και όσες χαρακτηρίζονται από δυνάμεις κρούσης (διάδρομος, ομαδικά αερόβια προγράμματα) κατά τη διάρκεια των οποίων ο αθλούμενος πατά με δύναμη στο έδαφος. Αυτού του είδους άσκηση έχει την ιδιότητα ν” αυξάνει την οστική πυκνότητα, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους μυς, εξασφαλίζοντας καλύτερη ισορροπία και λειτουργική ικανότητα στους οστεοπορωτικούς αθλούμενους, μειώνοντας τις πιθανότητες πτώσεων και κατά συνέπεια τη συχνότητα των καταγμάτων.
Το μόνο είδος άσκησης που αντενδεικνύεται στα οστεοπορωτικά άτομα είναι η κολύμβηση, μιας και εξαιτίας της άνωσης μέσα στο νερό δε δίνεται το κατάλληλο ερέθισμα για αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Fitness Star Newsletter

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλεφωνήστε μας

Tηλ: 210 493 5017
Fax:210 493 2544

Στείλτε μας E-mail

info@fitness-star.gr

Eπισκεφθείτε μας

Λεωφ. Θηβών 226, 182 33
Άγ. Ιωάννης Ρέντη

Ωράριο

GYM
ΔΕΥ - ΠΑΡ: 07:00 – 24:00
ΣΑΒ: 09:00 – 21:00
POOL
ΔΕΥ - ΠΑΡ: 08:00 – 22:00
ΣΑΒ: 10:00 – 20:00